top of page
Obrázek autoraMilan Pavelka

Jaké typy ředitelů hotelů tahají za nitky v luxusních kulisách? Čtvrté pokračování seriálu o typech osobností v hotelu.

Aktualizováno: 6. 10.



Původně jsem jako autor hotelových konceptů a architekt kompetenčních modelů chtěl dělat jógu. Teda do chvíle, než jsem zjistil, že když si dám nohu za hlavu, musím mi ji někdo jiný dát zpátky. Což není úplně praktické a tak jsem se rozhodl radši malovat, má to na mě stejný účinek, jako jóga.


A co jiného malovat, než hotely, které jsou pro mě stejně ikonické jako pro jogíny lotosový květ. Tak vznikly tyto dva obrazy – NYC Plaza a New Yorker.


Hotelový byznys není jen o tom, jak zvládáte hosty, šéfy, nebo svůj tým – to by bylo moc jednoduché. To hlavní je, jak zvládáte sami sebe.


Všech 16 typů hotelových ředitelů, které jsem popsal, ať už jako muže či ženy, má nejméně jednu společnou věc – dokáží se adaptovat a proplouvat mezi různými rolemi podle toho, co situace vyžaduje. V průběhu mé pracovní kariéry, z níž jsem minimálně polovinu strávil v zahraničních projektech, jsem si všimnul, že rozdíly mezi pohlavím v hotelovém byznysu se nezdůrazňují tak, jak bychom možná očekávali. Při vedení hotelu se soustředí především na dovednosti, adaptabilitu a schopnost přinést výsledky, ať už je ředitel muž nebo žena.


1. Pan Dokonalý

Ředitel, který má rád věci naprosto dokonalé. Každý detail musí být přesně na svém místě. Když prochází hotelem, zjišťuje, jestli jsou polštáře narovnané podle úhlu 90 stupňů. Všimne si posunuté garnyže i židle nakřivo. Kolegové ho obdivují za smysl pro detail, ale bojí se jeho kontrolních procházek. Nezapomeňte: jeho oko neodpouští chyby, i když jsou nepatrné.


2. Pan Septim

Když se v hotelu objeví nový host, tento ředitel už má připravený osobní pozdrav a v paměti všechny jeho preference. Zná každého a každý zná jeho. Mluví s obchodními partnery a hosty, jako by je znal roky, a často jim zajišťuje překvapení, které je potěší. Zákaznická věrnost díky němu roste, ale někdy mu jeho blízký vztah k hostům odvádí pozornost od operativy. Na to má kolem sebe lidi.


3. Generál

Ředitel, který funguje jako armádní velitel. Jeho heslo je „rychlost a disciplína“. Když dá pokyn, očekává, že ho zaměstnanci splní ihned a bez otázek. Hosté mají na služby špičkový standard, ale podřízeným občas tečou nervy. Pro něj je všechno závod s časem – i pauza na kávu. Výkon vysoký, zábava minimální.


4. Barney Thompson z Pretty Woman – „Sekáč“

Tento ředitel je ztělesněním šarmu, profesionality a péče o hosty. Barney v Pretty Woman, byl laskavý, diskrétní a vždy věděl, jak řešit náročné situace s grácií. Je známý tím, že pomohl Vivian v přeměně na dámu, a to s naprostou elegancí a úctou. Tento typ ředitele má pro každého hosta připravený úsměv, a i když se situace jeví jako komplikovaná, vyřeší ji, aniž by způsobil zbytečné rozruchy. Pro své zaměstnance je vzorem profesionality a empatického přístupu. Já jsem takového zažil. Bonusem bylo, že měl rád operu a když neměl vhodný dámský doprovod, dostal jsem jeho vstupenky.


5. Věčný improvizátor

Nic pro něj není problém, protože on vždycky najde nějaké řešení. Když dojde čisté prádlo nebo náhle vypadne elektřina, neváhá ani vteřinu a už řeší, jak improvizovat. Jeho nápady nejsou vždy podle učebnic, ale fungují. Kolegové ho milují pro jeho schopnost vymyslet cestu ven, když se situace zdá beznadějná.


6. Řetězcový voják

Tento ředitel je mistrem excelových tabulek, statistik a standardních operačních postupů (SOP). Každý krok, který podnikne, má za sebou schválení centrály. Výhody? Všechno běží podle plánu. Prošel Marriott, Hilton, Four Seasons a nejméně jednou přežil restrukturalizaci. Nevýhody? Jakmile se objeví něco mimo standard, je to pro něj výzva, kterou těžko zvládá. Miluje meetingy, reporty a forecasty. Když je v mínusu, říká, že to nevadí, že hlavní je, že jdeme dobrým směrem. Je na tom něco pravdy.


7. Taťulda

Je jako otec celé hotelové rodiny. Zajímá se o každého člena týmu, ať už se jedná o kuchaře nebo pokojskou. Když se někomu nedaří, poskytne podporu. Když potřebují radu, je první, kdo naslouchá. Kolegové ho respektují, ale někdy se z jeho nadměrné péče mohou cítit trochu dusivě.


8. Salámista

Tento ředitel je jako zenový mistr. Když se objeví jakýkoliv problém, jeho odpověď je vždycky: „No a co? Všechno se dá vyřešit.“ Jeho klid je fascinující a často ho obdivují za to, jak dokáže zůstat vyrovnaný. Ale na druhou stranu, když je potřeba něco opravdu rychle vyřešit, jeho filozofický přístup může přivádět kolegy k šílenství.


9. Cholerik

Ředitel, který vidí každou chybu jako osobní útok. Když se něco pokazí, lítají talíře, slova a někdy i výpovědi. Jeho týmy většinou procházejí častými personálními změnami, protože ne každý zvládne ten tlak. Hosté ho obvykle nevidí, ale jeho výbuchy jsou legendární. Přes to všechno má jeden dar – pod jeho vedením hotel obvykle dosahuje skvělých výsledků. Jen je to trochu za cenu ztráty duševního zdraví zaměstnanců.


10. Vizionář

Hotelový ředitel, který vždy vidí daleko do budoucnosti. Když mluví, cítíte, že jeho nápady jsou zítřkem hotelového světa. Chce přinést inovace, technologické změny a modernizaci na všech úrovních. Jeho problém? Někdy zapomíná na denní provoz, protože se už vidí v době, kdy hotel bude mít holografické recepční a roboty na úklid. Rozpočty jsou pod jeho rozlišovací schopností. Jednou za život je skvělé takového ředitele zažít.


11. Šoumen

Tento ředitel miluje být v centru pozornosti. nejméně jednou za dva dny postne na LinkedIn něco úžasného, vyhrává ankety a organizuje společenské akce, kde je vždy hvězdou, a dokáže bavit hosty i na firemním večírku. Rád vystupuje před zaměstnanci i hosty a jeho charisma je neodolatelné. Problém? Někdy si neuvědomuje, že hotel potřebuje fungovat i bez něj. Je spíše celebrita než ředitel a ve velkém hotelu s vlastníky nejlépe za oceánem se na to nikdy nemusí přijít.


12. Punková tanečnice

Pod tlakem umí vykouzlit řešení, i když to na první pohled vypadá nemožně. Když dojde materiál nebo nastane jiná krize, vždy najde způsob, jak to zvládnout. Pro svůj tým je neocenitelná, protože dokáže rychle vyřešit problémy s minimálním stresem. Nedodržuje v podstatě žádné standardy a její ekonom i právník často uvažují o sebeupálení. Ale každý rok přichází s neotřelým nápadem, který si hosté zamilují. Ne vždy to znamená profit, ale ona nikdy nepřestává tančit.


13. Matka pluku

Stejně jako taťulda, i matka má o všechny starost. Ale její přístup je o něco empatičtější. Zatímco dává důraz na výkon, nikdy nezapomíná na to, jak se její zaměstnanci cítí. Při každém ranním setkání se ujistí, že se její tým cítí motivovaný a podporovaný. Když se někdo necítí dobře, nabídne pochopení a pomoc. Pod jejím vedením má hotel atmosféru, kde se každý cítí jako součást velké rodiny. Medovým a manipulativním hláskem sděluje představu a váš případný pocit viny nedovolí matce pluku nesplnit její přání. Nevýhodou bývá občas fronta před máminou kanceláří, protože děti nevychovala k samostatnosti.


14. Xena

Vysoký výkon, hlasitost hřmotná. Máte pocit že chodí rok v jednom kostýmu a nikdy nemá volno. Její hněv je jako bouře – nečekaný, rychlý a devastující. Její řev upozadí i hřmění. Když se něco nepodaří, výbuch je nevyhnutelný. Pro tým je to peklo na zemi, a často to vede k časté fluktuaci personálu. Hosté ji obvykle nikdy nevidí naštvanou, protože má svůj „hotelový úsměv“ zvládnutý na jedničku, ale všichni v zákulisí vědí, kdy bouře přichází. Přesto dokáže přinést úžasné výsledky, i když za cenu osobního klidu zaměstnanců.


15. Miss World

Tato ředitelka je opak Xeny, je hvězdou každé firemní akce. Miluje být středem pozornosti a hosté ji často vidí jako hlavní tvář hotelu. Ráda pořádá akce, kde se všichni baví, a její charisma je neodolatelné. Problém nastává, když je potřeba, aby se soustředila na každodenní rutinu. Show je pro ni důležitější než detaily, ale pro tým i hosty je to zážitek, na který se jen tak nezapomene.


16. Mister Universe

Tento ředitel je vzácný typ, který dokonale zvládá balancovat mezi potřebami hostů, požadavky zaměstnanců a očekáváním majitelů. Je otevřený novým nápadům, pokrokový v myšlení a současně umí udržet stabilitu v každodenním provozu. Dokáže vést tým tak, aby byli všichni motivovaní a spokojení, zatímco jeho hosté si užívají špičkové služby. Zároveň umí vyjednat s majiteli investice a inovace, které posunou hotel na novou úroveň. Zaměstnanci ho respektují, protože je nejen dobrý manažer, ale i lidský lídr, který chápe jejich potřeby a umí vytvořit příjemné pracovní prostředí. Hosté ho zbožňují pro jeho přístupnost a schopnost udělat každý pobyt výjimečným. Je to ten typ, na který vzpomínáte celý zbytek života a kterého nezapomenete pozvat na žádný sraz kolegů. Vím, o kom píšu.


Každý, kdo nějaký čas žije "hotelový život", nezůstane ve svých očích tím, za koho se měl a ve své identitě objeví mnoho zkreslení. Mnohokrát se dotkne dna i vrcholu svých sil.


Každý z šestnácti popsaných typů hotelových ředitelů je svým způsobem jedinečný, a to, co je na hotelovém byznysu fascinující, je právě možnost volby k jakému typu se svým chováním přiblížíme.








29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page