top of page
Obrázek autoraMilan Pavelka

Etiketa ve wellness hotelu

Čtvrt století se zabývám koncepty wellness center, lázeňských domů, wellness hotelů a vidím, jak klíčovou roli na jejich úspěchu hraje etiketa a chování návštěvníků. Často nezáleží na místě a vybavení tak, jak bychom očekávali.


Ve finské sauně, turecké lázni, japonském termálním onsenu i na terapeutické masáži platí, že nejpříjemnější zážitek je tam, kde se cítíme bezpečně, bezstarostně a kde necítíme ostych. Když bezostyšně prožíváme tady a teď.


Ačkoliv se zabývám spíše komplexními procesy, výnosností a kompetencemi v tomto odvětví, není to tak dávno, co mi byla etiketa ve wellness a lázních neznámá. A právě proto chápu, že je pro návštěvníky důležité porozumět tomu, co je v těchto prostorách očekáváno a jak se správně chovat.


Jsem často hostem wellness resortů, ostatně zrovna mi zbývají poslední tři dny mého pravidelného pobytu, a jak tady sleduji chování hostů, rozhodl jsem se o tom napsat.


Pro ty, kteří navštěvují wellness centra poprvé nebo pro ty, kteří se chtějí dozvědět více o mezinárodních zvyklostech, může být pochopení etikety a pravidel chování klíčem k co nejpříjemnějšímu pobytu. Mít povědomí o tom, co je obecně očekáváno a vyžadováno, může pomoci překonat pocit ostychu a nejistoty. Toto je zvláště důležité v mezinárodním kontextu, kde mohou být zvyklosti a očekávání odlišná v závislosti na kultuře nebo zemi původu.


Co na sebe? 👗👖


Oblečení je jedním z prvních aspektů, kterého si všimneme, když vstupujeme do wellness prostoru. Je nejen výrazem našeho respektu k ostatním návštěvníkům, ale také klíčovým prvkem našeho pohodlí a bezpečnosti.


Co na sebe ve wellness hotelu všeobecně?


Oblečení ve wellness centru hraje klíčovou roli v tom, jak se cítíme a jak vnímáme své okolí. Respektování pravidel a etikety oblečení vede k lepšímu zážitku pro všechny. Je důležité si dopředu zjistit pravidla konkrétního wellness centra nebo hotelu, abyste byli připraveni a cítili se pohodlně. Provozovatel wellness by měl definovat žádoucí oblečení do každé části, protože hosté přicházejí z dalekých koutů.


Co na snídani? ☕🍽️


Při snídani v hotelu je vhodné oblečení ležérní, ale stále slušné. Pánové mohou zvolit polokošili nebo tričko s límečkem a kalhoty nebo slušné šortky. Dámy mohou obléknout lehké šaty, sukni s halenou nebo pohodlné kalhoty. Důležité je vyhnout se příliš sportovnímu oblečení, jako jsou například tepláky nebo plážové oblečení. Na nohou by měly být pohodlné boty, ale ne příliš neformální, jako jsou pantofle nebo žabky.


Co na sebe na večeři? 🍴🌆


Večeře v hotelu často vyžaduje formálnější oblečení. V závislosti na kategorii hotelu a typu restaurace může být očekáváno formální nebo polo-formální oblečení. Pánové by měli zvolit košili s límečkem, dlouhé kalhoty a případně sako. Dámy mohou zvolit elegantní šaty, sukni s halenkou nebo elegantní kalhotový kostým. Boty by měly být uzavřené a odpovídající celkovému vzhledu. Crocsy prosím nechte v autě.


Kam v plavkách? 👙🏊‍♂️


Ve většině wellness center se očekává, že návštěvníci budou nosit plavky ve společných bazénech, vířivkách a podobných zařízeních. Doporučuje se vybrat plavky z rychleschnoucího materiálu, aby se snížilo nepříjemné pocení a zvýšilo pohodlí. Vyberte si střih, ve kterém se cítíte pohodlně. Některá wellness centra mohou mít specifická pravidla ohledně délky a střihu plavek, zejména v konzervativnějších kulturách nebo zařízeních.


Ručníky a župany 🛁🚿


Mnoho wellness zařízení nabízí hostům ručníky a župany, které si můžete obléct mezi jednotlivými procedurami. V saunách a parních lázních se často očekává, že si pod sebe položíte ručník, aby se zachovala hygiena a pohodlí. Pokud preferujete vlastní ručník nebo župan, ujistěte se, že je čistý a vhodný pro daný účel. Ve wellness hotelu je běžné, že se mezi pokojem a procedurou pohybujete v županu. Nejlépe, když toto ověříte v recepci.


Čtěte instrukce, protože ve wellness se používají jiné ručníky než v hotelovém pokoji.


Osušky a prostěradla ze sauny se neodnášejí mimo wellness a vždy na ně uvidíte někde koš.


Co na nohy? 👟🦶


Většina wellness center vyžaduje nošení obuvi určené pro mokré prostory, jako jsou speciální plastové sandály. Měly by zabránit sklouznutí a udržovat vaše nohy chráněné před bakteriemi. Při přecházení mezi různými zónami wellness je důležité vždy mít na nohou vhodnou obuv. Jednorázové hotelové pantofle bych do wellness nedoporučoval, protože jsou papírové a kloužou.


Nic na sebe? 🚿🏖️


V některých evropských zemích, jako je Německo, Finsko nebo Rakousko, je běžné, že sauny jsou nudistické a oděv je zde zakázán. V některých asijských wellness tradicích, např. v Japonsku, se před vstupem do společné lázně očekává, že se návštěvníci důkladně osprchují bez oblečení, ale poté jsou zahaleni v prostěradle.


Hygiena 🧼🛁


Hygiena v prostředí wellness centra ovlivňuje nejen kvalitu našeho zážitku, ale také zdraví a pohodu všech návštěvníků. Ať už se jedná o společné prostory, jako jsou bazény, sauny či parní lázně, nebo o osobní procedury a masáže, dodržování základních hygienických zvyklostí je klíčové.


Sprcha před vstupem do bazénu nebo sauny 🚿


Oplachování těla před vstupem do společných prostor odstraňuje kosmetiku, pot a jiné nečistoty, což pomáhá udržovat vodu v bazénech a atmosféru v saunách čistou. Po saunování je také doporučeno osprchovat se, aby se odstranily z těla toxiny a pot. Při tomto sprchování mezi cykly saunování se nedoporučuje používat sprchový gel či mýdlo.


Osobní hygiena 🧖‍♀️🧖‍♂️


V některých wellness centrech může být požadováno nošení koupací čepice, aby se chránily filtry a čisticí systémy bazénů před vlasy. Můžete se s tím setkat na Islandu, ve výrazných velkých vodních zdrojích, horkých jezírcích atp. Pokud máte plány na reflexní masáž chodidel nebo jinou proceduru nohou, ujistěte se, že vaše nohy jsou čisté a upravené. Dobře se informujte, jak vypadají upravené nohy, pokud nenavštěvujete pedikéra.


Udržování čistoty v prostoru 🧽🧴


Vždy používejte ručník mezi sebou a lavicí v sauně nebo lehátkem, aby se zabránilo přenosu potu a bakterií. Pokud vám něco vypadne nebo se rozlije, okamžitě to napravte nebo informujte personál.


Zdraví a bezpečnost 🩹

Pokud máte nějaké otevřené rány nebo kožní problémy, je důležité je zakrýt náplastí a v některých případech se vyhnout společným prostorám, aby se předešlo riziku infekce. Pokud trpíte nějakým zdravotním problémem, vždy informujte personál před začátkem jakékoli procedury. Dodržování správné hygieny je nejen otázkou osobního respektu vůči ostatním návštěvníkům, ale také klíčovým prvkem pro zajištění bezpečného a zdravého prostředí pro všechny. Respektujte pravidla a doporučení zařízení a buďte ohleduplní k potřebám a pohodlí ostatních, abyste vytvořili harmonický wellness zážitek pro všechny.


Před vstupem do vířivky 🌊


Vířivky jsou oblíbeným místem mnoha návštěvníků wellness center díky svým relaxačním a terapeutickým vlastnostem. Protože se jedná o horké a vlhké prostředí, může být vířivka ideálním místem pro růst bakterií a mikroorganismů, pokud nejsou dodržována správná hygienická pravidla. Před vstupem do vířivky je tedy několik klíčových kroků, které je třeba dodržet, aby byl váš zážitek nejen příjemný, ale také bezpečný.


Důkladná sprcha pro odstranění nečistot a tuků 🚿


Je nezbytné se před vstupem do vířivky důkladně osprchovat, aby byly odstraněny všechny kosmetické přípravky, pot a další nečistoty z vašeho těla. Doporučuje se používat speciální prostředky bez šetřících olejů a zvláčňujících složek.


Proč to vlasům a vodě ve vířivce spolu nesvědčí? 💇‍♀️


Pokud máte dlouhé vlasy, je vhodné je svázat do culíku nebo je schovat pod koupací čepici, aby se zabránilo jejich ponoření do vody. V některých resortech je koupací čepice do bazénu standardem stejně tak, jako plavky. Respektujte to, že nikdo není v takové kultuře zvědavý na roztok z vašich vlasů.


Otevřené rány 🚑


Pokud máte jakékoli otevřené rány, odřeniny nebo kožní infekce, měli byste se vyvarovat vstupu do vířivky. Teplá voda může zhoršit infekce a zároveň je šířit mezi ostatními návštěvníky.


Zdravotní omezení ⚠️


Osoby s určitými zdravotními stavy, jako je vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění nebo těhotenství, by měly před vstupem do vířivky konzultovat svého lékaře.


Kosmetika a make-up 💄


Před vstupem do vířivky byste měli odstranit všechny kosmetické přípravky a make-up, protože mohou kontaminovat vodu a způsobit nerovnováhu chemikálií v ní.


Bižuterie a náramky 💍


Je doporučeno sundat všechny kousky bižuterie, protože mohou reagovat s chemikáliemi ve vodě a způsobit jejich poškození.


Jak se chovat u bufetu? 🍽️


Chování u bufetového stolu vyžaduje určitý stupeň etikety a ohleduplnosti k ostatním hostům. Vždy použijte čistý talíř při každém návratu k bufetu a nesahejte na jídlo rukama. Používejte příslušné nástroje pro nabírání potravin a neberte více, než kolik můžete sníst, abyste předešli plýtvání. Zejména jídlo, které budete jíst poprvé v životě. Pokud stojíte ve frontě, buďte trpěliví a nepředbíhejte. U stolu se chovejte kultivovaně a respektujte soukromí i případnou nemotornost ostatních hostů. Bufet není vánoční večírek a budete-li si vždy dávat od každého kousek, riskujete kromě trávicích obtíží, že se vám sortiment bude opakovat. Neexistuje na světě tolik druhů mas, příloh, zeleniny a dezertů, aby se dal pokrýt každý den v týdnu něčím jiným. Klidně si dejte plný talíř, ale dejte si to, na co máte chuť. Že je k dispozici ryba, kuře, krůta, hovězí, vepřové i jehněčí přece neznamená, že si musíte dát vše najednou dnes večer. Dejte si to, co vás láká, na co máte aktuálně chuť. Stejně tak je to s přílohou, nebo dezertem. V restauraci si přece z menu také neobjednáte každou položku.


Jak se chovat ve veřejných prostorách wellness hotelu? 🏨


Ve veřejných prostorách wellness hotelu je důležité dodržovat klid a respektovat relaxační atmosféru. Mluvte tiše a vyhýbejte se hlučným aktivitám. Udržujte čistotu a pořádek, neodhazujte odpadky mimo koše a respektujte majetek hotelu. Při využívání wellness zařízení, jako jsou sauny, bazény a fitness centra, dodržujte pravidla stanovená hotelem a respektujte soukromí ostatních hostů.


Mobilní telefony a tablety ve wellness 📵


V dnešní digitální době jsou mobilní telefony a tablety neoddělitelnou součástí našeho života. Avšak v prostředí wellness a spa, kde se klade důraz na relaxaci, odpočinek a odtržení od každodenního shonu, může jejich použití narušit atmosféru a pohodu ostatních návštěvníků. Jak se tedy chovat s těmito zařízeními, abychom respektovali etiketu a zvyklosti? Ve wellness nemá telefon ani tablet co dělat.


Minimalizace používání elektroniky 📱


Wellness centra často nabízejí únik od stresu a rušivých prvků moderního světa. Abychom si tento únik naplno užili a nepřerušovali klidné prostředí, je vhodné omezit používání mobilních telefonů a tabletů na minimum.


Vypnutí zvuků 🔕


Pokud potřebujete mít ve veřejných prostorách hotelu svůj telefon či tablet u sebe, alespoň ztlumte zvuky nebo zařízení úplně vypněte, abyste nerušili ostatní.


Ochrana soukromí při fotografování 📸


Bez svolení vedení wellness centra a ostatních návštěvníků byste neměli fotografovat v jeho prostorách. Mnoho lidí si cení svého soukromí a nechtějí být fotografováni v odhaleném oblečení či v relaxačních pozicích.


Hovory ne! 📵


Pokud potřebujete telefonovat, najděte si pro tento účel tiché a izolované místo mimo hlavní prostory wellness.


Bezpečnost 📵


Mobilní telefony a tablety mohou být citlivé na vysokou vlhkost a teplotu, jakou najdeme např. v sauně či parní lázni. Pokud nechcete poškodit své zařízení, nechte je v bezpečí mimo tato místa.


Digitální detox 🌿


Mnohá wellness centra nabízejí zákazníkům uzamykatelné skříňky, kde mohou bezpečně uložit své osobní věci, včetně elektroniky. Mobil do wellness nepatří, rušit ostatní svou komunikací s jinými lidmi je bezohledné a křupanské kdekoliv, ale ve wellness by to mělo být trestné. Dodržováním těchto jednoduchých pravidel můžeme vytvořit klidné a relaxační prostředí pro všechny. Dopřejte si digitální detoxikaci a neberte si sebou do wellness vůbec nic.


Nejste moc nahlas? 🤫


Wellness centra jsou místa, kam lidé chodí za účelem odpočinku, relaxace a regenerace. Jednou z klíčových složek úspěšného wellness zážitku je klidná a tichá atmosféra, která umožňuje návštěvníkům plně se věnovat svému pohodlí a relaxaci. Hlučnost může být v takových situacích rušivým prvkem, a proto je dobré znát zásady a etiketu, které by měly být dodržovány.


Omezení hlasitých rozhovorů 🗣️

Wellness je o osobním prostoru a chvílích klidu. Hlasité rozhovory a diskuse nejsou v těchto prostorách na místě. Pokud v nejnutnějším případě potřebujete komunikovat, dělejte to nízkým hlasem nebo šeptejte.


Když ale muziku musíte 🎧


Pokud si chcete poslechnout hudbu nebo sledovat video, používejte sluchátka. Ujistěte se však, že i s nimi budete vnímat okolí, abyste náhodou nerušili ostatní. Pokud wellness centrum pouští svou vlastní hudbu, měla by být nastavena tak, aby byla slyšetelná, ale nenápadná. Pokud používáte digitální technologické pomůcky jako brýle se světelnou stimulací, senzory pro biofeedback, to všechno používejte tak, abyste neomezovali a neobtěžovali ostatní hosty.


Děti a rodiny 👨‍👩‍👧‍👦


Některá wellness centra nabízejí speciální rodinné zóny, kde může být hlučnější atmosféra tolerována. Pokud s sebou berete děti, je dobré využít těchto prostor. Pokud děti narušují klid, je na rodičích, aby je naučili základním pravidlům etikety a udržovali je v mezích.


Rezervace a dochvilnost ⏰


Navštívit wellness centrum může být jedním z nejlepších způsobů, jak se uvolnit a zregenerovat. Aby však zážitek byl hladký jak pro vás, tak pro ostatní návštěvníky a personál, je důležité se řídit určitými zásadami a etiketou. Některé z těchto pravidel se týkají rezervací, dochvilnosti, omezení vstupu a komunikace s personálem.


Dodržujte časy ⏱️


Pokud máte zájem o konkrétní služby, například masáže nebo speciální procedury, je doporučeno rezervovat si je předem. Tím zabezpečíte své místo a umožníte personálu lépe se připravit. Pokud máte rezervovanou proceduru, je nezbytné dodržet stanovený čas. Pokud přijdete později, může to zkrátit dobu vaší procedury a narušit plán dalších klientů a personálu. Pokud víte, že se zpozdíte, informujte centrum co nejdříve.


Omezení ve vstupu 🚫


Z důvodů bezpečnosti a komfortu návštěvníků mohou mít některá wellness centra věková omezení pro vstup do určitých zón, např. sauny, vířivky nebo relaxačních místností. Informujte se předem o těchto pravidlech a respektujte je. Kromě věkových omezení může wellness centrum mít i další specifika, například dámské dny, kdy je vstup povolen pouze ženám. Je dobré být si vědom těchto pravidel a dodržovat je.


Oznámení před odchodem 🛎️


Pokud se rozhodnete opustit wellness centrum dříve, než jste původně plánovali, je vhodné a slušné informovat personál. Toto může pomoci při koordinaci služeb, uvolnění místa pro další návštěvníky nebo jednoduše pro kontrolu bezpečnosti.


Kdy a kolik dát spropitné? 💵


Spropitné je způsob, jak ocenit dobré služby a poděkovat personálu za jejich úsilí. V různých zemích a kulturách se zvyklosti týkající se spropitného mohou lišit, proto je dobré se před cestou informovat o místních zvyklostech. Obecně platí, že spropitné by mělo být přiměřené kvalitě služeb a mělo by vyjadřovat vaši spokojenost.


Spropitné v restauraci a baru 🍷


V restauracích je obvyklé nechávat spropitné ve výši 10-15 % z celkové částky. Pokud jste byli mimořádně spokojeni, můžete dát i více. V barech je obvyklé nechat menší částku.


Spropitné pokojové službě 🚪


Pokud vám někdo přinese objednané jídlo nebo nápoje na pokoj, je vhodné dát spropitné ve výši 100 Kč za donášku.


Spropitné pokojské 🛌


Za každodenní úklid pokoje je slušné nechat nejméně 30 Kč na den. Spropitné můžete nechat na polštáři nebo na viditelném místě s krátkým poděkováním. V Africe máme v některých projektech na pozici pokojská jen muže, ale lepší název v češtině jsem zatím nenašel.


Spropitné portýrovi 🎒


Pokud vám někdo pomůže s vašimi zavazadly, je obvyklé dát spropitné ve výši 50 Kč za zavazadlo.


Jak předat spropitné? 🤲


Předávání spropitného by mělo být diskrétní a s úsměvem. Spropitné můžete předat osobně, vložit do obálky s krátkým poděkováním nebo nechat na viditelném místě. Pokud necháváte spropitné na stole v restauraci, ujistěte se, že je jasné, že je určeno pro personál. Při předávání spropitného je vhodné doprovodit to očním kontaktem a poděkováním, čímž vyjádříte svou spokojenost.


Proč dávat spropitné? 🎁


Ve většině kultur je spropitné nejen slušností, ale také součástí odměny, za kterou personál pracuje. Argument, že jiné profese také nedostávají spropitné, ukazuje spíše na naši chamtivost než na spravedlnost. Spropitné je výrazem uznání za dobře odvedenou práci a poděkováním za služby, které často přesahují standardní pracovní povinnosti. Já mám svůj první dolar, který jsem dostal za donášku kufru jako student na praxi, stále na psacím stole. Host, který mi ho dal, se mi podíval do očí a řekl: “Není to almužna, je to poděkování”.


Kdy spropitné nedávat 🙅‍♂️


Existují situace, kdy spropitné není nutné nebo vhodné. Pokud jste nebyli spokojeni se službami, není nutné dávat spropitné. Některé hotely a restaurace mohou mít na účtu zahrnutý servisní poplatek, což znamená, že spropitné je již zahrnuto v ceně. V takovém případě není nutné dávat další spropitné, pokud nejste mimořádně spokojeni s poskytnutými službami.


Speciální situace v All Inclusive resortech 🏖️


V All Inclusive resortech je spropitné často zahrnuto v celkové ceně pobytu. Přesto je mnoho hostů, kteří rádi dávají malé spropitné jako poděkování za výjimečné služby. V takových resortech je dobré mít u sebe menší bankovky nebo mince, které můžete dát personálu v restauracích, barech, nebo úklidovému personálu. Takové gesto je často velmi oceněno a může zlepšit váš celkový zážitek z pobytu.


Navštívit wellness centrum je úžasný způsob, jak se postarat o své tělesné i duševní zdraví. Dodržováním etikety a pravidel můžeme zajistit, že náš zážitek bude co nejpříjemnější, a zároveň projevíme respekt k personálu a ostatním návštěvníkům. Ať už jdete na masáž, do sauny, nebo jen relaxovat, mějte na paměti tyto jednoduché zásady. Globální cestovní ruch je příležitostí poznat stejné věci na různých místech, taková masáž či koupel se může na různých místech dost lišit. Nic nezkazíme jednoduchým přístupem. Nečiňme druhým to, co bychom sami nechtěli, aby oni činili nám. Nejen ve wellness.

355 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page